De Geschiedenis

De Oranjevereniging is opgericht op 15 april 1935, en heeft zich als doel gesteld: de verjaardagen van leden van het koninklijk huis en eventuele andere nationale feest- of gedenkdagen te vieren en daarmede de sympathie voor het koninklijk huis te bevorderen.

 

Zij tracht dit doel te bereiken door op deze dagen in Scharnegoutum en omstreken bijpassende feestelijke manifestaties te organiseren, o.a door het houden van openbare en besloten feesten. Dodenherdenking (4 mei) is een ieder jaar terugkerende herdenkingen welke onder auspiciën van de oranjevereniging worden georganiseerd.

 

Om de twee jaar vinden de dorpsfeesten plaats, deze feesten worden nog steeds rondom de geboortedag van toenmalig Koningin Wilhelmina (31 augustus) georganiseerd, met dien verstande dat de eerste feestdag op woensdag van de laatste week van augustus is, de feesten duren t/m zondag waarop met een kerkdienst in de feesttent de dorpsfeesten worden afgesloten.

 

Op 15 april 1935 bestaat de oranjevereniging uit een bestuur (zeven personen) en 45 leden. Dit eerste bestuur bestond onder meer uit een tweetal vrouwelijke leden. Acht maanden later in 1936 is het leden aantal gegroeid naar 325.

 

De geboorte van Koningin Beatrix (31 januari 1938) wordt opgeluisterd met een groot feest, Herauten op paarden kondigen de geboorte van onze huidige Koningin aan.

 

Tijdens de mobilisatie op 28 augustus 1939 waarin veel leden van de oranjevereniging zich bij het Nederlandse leger moesten melden was het gedaan met het organiseren van feesten e.d.

 

1940, Het wordt donker, de Duitse laars vertrapt ons land en alles wat met het koningshuis te maken heeft wordt verboden, het bestuur van de oranjevereniging moet al zijn bezittingen inleveren, maar gelukkig worden de boeken met notulen goed verstopt. Vijf bange jaren breken aan!

 

Maar op 9 augustus 1945 pakt het oude bestuur de draad weer op, er wordt stil gestaan bij de acht personen uit ons dorp die de Duitse terreur niet hebben doorstaan.

 

Op 30 en 31 augustus 1945 wordt besloten om toch twee dagen te feesten. Dat niet iedereen hier zin in heeft ligt voor de hand en omdat op dat moment alles nog op de bon is wordt er een beroep gedaan op de plaatselijke melkfabriek voor boter en melk. De kas was leeg (gevorderd door de bezetter), voor enige geldelijke middelen zal met een lijst worden rondgegaan. Het feest wordt aangekondigd door Herauten, er wordt 120 liter melk, 250 eierkoeken en het nodige fruit meester gemaakt.

 

Op 4 mei 1946 wordt voor het eerst dodenherdenking gehouden.

 

Door geldgebrek worden de kroningsfeesten van voormalig Koningin Juliana op sobere wijze gevierd.

 

Optocht en kaatsen waren toen al een traditioneel gebeuren.

 

Maar in de loop der jaren is Scharnegoutum groter en groter geworden en ook de feesten groeien hierin mee. In 1985 wordt het 50 jarig jubileum gevierd.

 

Tegenwoordig duren de dorpsfeesten vier dagen en worden gehouden in een feesttent op sportpark “De Kromme Tille”.

 

In 2010 viert de oranjevereniging haar 75 jarig bestaan middels een ‘klein dorpsfeest” in april van dat jaar. Het bestuur is inmiddels uitgebreid tot 9 enthousiaste leden en welhaast iedere inwoner van Scharnegoutum (1500) is lid van de vereniging.

 

Het doel welke de vereniging zich tijdens de oprichting in 1935 had is in de 21ste  eeuw enigszins bijgesteld. Zo wordt Koningsdag door toedoen van het grootse aanbod aan festiviteiten in oa Sneek en Leeuwarden in Scharnegoutum niet meer gevierd. Uiteraard wordt er nog wel stilgestaan bij de geboorte van een troonopvolger en maakt de oranjevereniging zich hard om de herdeking rond 4 mei in ere te behouden.

 

Iedere inwoner van Scharnegoutum kent de oranjevereniging als de feestvereniging bij uitstek welke in de oneven jaren grote feesten organiseert eind augustus en in de even jaren de Oranjedorpsavond.  

 

               

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-09.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 103 gasten en geen leden online