Natuur
22-Schrale-3.jpg

Natuur en landschap zijn belangrijke elementen voor een leefbaar en vitaal platteland. In en rond Scharnegoutum moeten de natuur- en landschapswaarden versterkt worden, om het karakter van dorp en platteland te behouden. De Zwette en het open gebied tussen Sneek en Scharnegoutum verdienen daarbij speciale aandacht. Een duurzame inrichting zorgt voor rust en ruimte en creëert een natuurlijk uitloopgebied. Het open landschap tussen Scharnegoutum en Sneek versterkt op deze manier de eigenschappen van de stad en het platteland. In dit gebied is de Zwette van grote waarde en speelt dan ook een grote rol bij de inrichting van het gebied.

 

ZWETTE
Ter versterking van de ecologische, landschappelijke en recreatieve waarde van de Zwette zullen de oevers natuurlijker en gevarieerder moeten worden ingericht. Rietzomen, plas-drasbermen, broekbosvegetatie en knotwilgen zijn enkele concrete inrichtingsmogelijkheden. Een extensief gebruik van de oevers is daarbij noodzakelijk.

 

GROENZONE
Verdichting van het gebied tussen Scharnegoutum en Sneek - door woningbouw, groenaanplant - zal de grens tussen stad en platteland doen vervagen. Het gebied verdiend daarom een natuurlijke, en open inrichting. Karakteristiek voor de groenzone is het agrarische landschap. Voor de toekomstige inrichting zal hierbij moeten worden aangesloten. Een natuurlijke, maar ook multifunctionele inrichting vergroot de waarde van het gebied. Bloemrijke graslanden aangevuld met waterelementen, met ruimte voor kleinschalige recreatie - zoals wandelen, fietsen, schaatsen - en natuureducatie vormen het ideaalbeeld van een duurzame en multifunctionele inrichting.

 

GROEN/BLAUW LINT
Scharnegoutum wordt gekenmerkt door linten, waarvan het groene lint van bomen langs de Zwettewei en het blauwe lint van de Zwette de belangrijkste zijn. Deze linten vormen voor veel mensen de eerste aanblik van het dorp en zullen moeten worden versterkt.

 

Dorpsvisie

 

Dorpsvisie

 


Kik op afbeelding voor vergroting

Dorpsvisie

 

Dorpsvisie

 

 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-44.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 406 gasten en geen leden online