Home
13-sonsoring.jpg

De kieviet en de grutto kennen we allemaal. Op de foto ziet U een watersnip. Een soort die momenteel op de plasdras van de Flearen te bewonderen is. Deze vogel laat er zich zien in aantallen die varieren tussen de 20 en 40 exemplaren. Het is een echte scharrelaar en houdt zich het liefst op tussen de begroeiing op waterpartijen. Liever komt hij niet op het open water want ze is schuw en zoekt altijd dekking. De lange snavel is ideaal om in het water naar voedsel te zoeken, net zoals bij de de grutto. 

Dit jaar, vanaf de lente, was een topjaar voor de plasdras wat de aantallen vogels betreft. We zagen o.a. veel kemphanen, enkele keren kluut en nu dus weer watersnippen. Soorten die vooral tijdens de trek onze plasdras aandoen. Er waren dit jaar ook vaak grutto`s en kieviten op de plas en de kleine plevier was nu vertegenwoordigd met twee broedparen. In tegenstelling tot vorige jaar hebben we nu vast kunnen stellen dat er met succes gebroed is. Er waren op een bepaald moment drie jongen te zien die net als de oudervogels al druk op het water heen en weer renden.

En er waren zoals gebruikelijk weer veel tureluurs, meer dan het aantal grutto`s en kieviten, soms een groenpootruiter en een oeverloper, maar dat bij hoge uitzondering. Twee eenden hebben gebroed op de eilandjes maar of dat succes heeft gehad weten we niet. Ook is er dit jaar een lepelaar gezien, wat in It Lange Rek wel vaker het geval is.

Dit jaar is het water behoorlijk vrij gebleven van plantaangroei, wat betekent dat de kosten van schoonmaken lager kunnen gaan uitvallen. We mogen verwachten dat deze trend zich zal voortzetten. Toch zal er nog een keer een kraan moeten komen om op enkele plekken te schonen. Dat geldt ook voor de eilandjes. Hier willen we, nadat de aangroei verwijderd is, een afdek laag aanbrengen met daarop een forse schelpenlaag. Want we wachten nog steeds op meer broedgevallen op de eilandjes. Een wens is dat stern en visdief in beeld komen om te broeden.

Nu de herfst er aan zit te komen zal onze Stichting zich weer op veel werk moeten voorbereiden. Een flinke klus is altijd het verwijderen van veel riet. We hebben ook het vaste voornemen om nu werk te gaan maken van het zaaien van wilde bloemenmengsels waarbij we ons richten op inheemse soorten. We willen geen exoten. Komende week zullen we onze gebieden gaan schouwen, vergaderen en daarna aan de slag. 

Jan Luimstra (vrz)

 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-09.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 585 gasten en geen leden online