Blog
26-puur.jpg

EEN VERSLAG VAN VOOR HET WINTER WERD.... op 15 november kwam het Johanneskoor uit Wageningen door storm en regen naar de Martenskerk van Scharnegoutum, om daar tussen Allerzielen en de Herdenkingszondag liederen ten gehore te brengen over rouw, troost en verlangen, afgewisseld met gedichten van Anneke Meiners. Het was de zondag net na de aanslagen in Parijs, waardoor elk lied en gedicht tegen wil en dank ook de lading kreeg van een Europa op de drempel van onzekere tijden, van verlangen naar zachte krachten als antwoord op dreiging en geweld. Tijdens de weken van voorbereiding heeft niemand kunnen vermoeden hoe de gekozen teksten deze lading zouden krijgen, een onvoorziene kracht losmaakten, een staat van zijn waarin het persoonlijke verhaal met de wereld verbonden raakte.

Inmiddels is het koor allang weer terug in Wageningen, maar de mail is gewillig en impressies van dit uur gaan nog heen en weer. Daarbij is het leuk om te lezen, hoe ons dorp en onze kerk beleefd worden door mensen uit een heel ander deel van ons land. Een paar citaten van koorlid Evert Kloosterboer: Vanaf het begin van dit poëtisch-muzikale tweede treffen weet iedereen al dat dit een onvergetelijk, hartveroverend iets wordt.

Martenskerkterp, novemberzondag, regen, nat plaveisel.
Hierheen geblazen, van ver en dichtbij.
Harmonieën, legpuzzelstukken,
Parijs, einde en doorkijk,
ziel en zaligheid, introspectie,
ogen die elkaar zoeken,
humor en gemoed.
Alles klopt, maakt contact, vlamt en roert.

De uitgesproken teksten en gedichten over leven, dood en Parijs waren als het ware aanjagers voor het vuur in ons, de klanken, de solo’s, de begeleiding en leiding. Het was een wisselwerking tussen dichter en koor.’

En een dichterlijke verwoording van deze middag door koorlid Piet …:

Terp

Als een steen in een vijver hier de kerk
kern in wijkende kringen
van graven, bomen, huizen, het vlakke land;
middelpuntvliedend maar veilig want

hier omringen ons levenden de doden en
beschermen nu kale bomen
tegen het woeden van de hemel
terwijl binnen poëzie nieuwe werkelijkheid schept
in het duisterende licht voor het winter wordt.

Moment van inkeer, uur van omkeer.
Hier waart het woord.

Een lied zingt de zachte krachten terug
in een verstenende wereld
van gelaat tot gelaat
vlucht het somber sediment van aardlagen aanslag
en woelt de ziel zich bloot voor even onstuitbaar
in ogen die oplichten

wees stil – om wat hier gebeurt
twee dagen na twee dagen eerder.

ik zie de bomen zich nieuwsgierig naar de vensters buigen
om wat hierbinnen gaat leven in dit menselijk gesteente
zij willen deel zijn van het stromen dat ontstaat
de wereld in
onweerstaanbaar in golven woord en klank
in mensen en dingen.

Dat de Martenskerk nog maar vaak podium mag zijn van zulke inspirerende ontmoetingen van religie en cultuur.

Anneke Meiners

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-64.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 342 gasten en geen leden online