Blog
37-dorpshuis.jpg

In dorpshuis Elim werden 1077 geldige stemmen uitgebracht. Hoe heeft Scharnegoutum gestemd?

De PvdA is in Scharnegoutum de grootste partij geworden met iets meer dan een kwart van de stemmen (25,2%) met precies 271 stemmen. Het sluit aan bij het algemene beeld in de drie noordelijke provincies waar de PvdA in bijna alle gemeenten nu de grootste is. De partij zit in Scharnegoutum ook dicht op het landelijke niveau (24,8), maar doet het provinciaal beter (33,1%). Het CDA kan zich opvallend genoeg redelijk handhaven in Scharnegoutum (22,6%) 243 stemmen. Landelijk zakt de partij ver terug (8,6%) en ook provinciaal gaat het niet goed (13,8%). In Scharnegoutum is het CDA nog de

tweede partij maar de VVD zit er dicht tegenaan. Uiteindelijk scheelt het maar 5 stemmen (22,1%). Daarmee is de VVD in Scharnegoutum met een echte opmars bezig.

Bij de Statenverkiezingen in 2011 kreeg de VVD nog 12,3% van de stemmen, nu is dat 22,1% is 238 stemmen. Het percentage is in lijn met de provinciale cijfers, landelijk doet de partij het nog beter (26,6%). De PVV scoort in Scharnegoutum relatief slecht. Met 60 stemmen haalt men in het dorp 5,1% van de stemmen binnen. In Súdwest-Fryslân en provinciaal is dat ruim 7% en landelijk 10,1%.

Met de relatief slecht scorende PVV is de SP de vierde partij in het dorp (10,3%). Het percentage is in lijn met het landelijke beeld. D66 en CU komen uit rond de 50 stemmen (resp. 5,1% en 4,6%), respectievelijk iets slechter en iets beter dan landelijk. GroenLinks deelt ook in Scharnegoutum in de landelijke malaise. De partij gaat terug naar 15 stemmen (1,4%). De Partij van de Dieren en de 50Plus, die landelijk wel in de Tweede Kamer komen, kunnen in het dorp nog geen potten breken. Beide partijen scoren lager dan landelijk en komen iets boven de 0,5% uit. De SGP zit op 1,1%. Ook dat is iets lager dan landelijk. Het ruime aantal kleinere partijen, dat er niet in slaagde in de Tweede Kamer te komen, krijgen ook in Scharnegoutum geen voet aan de grond. Samen krijgen ze slechts 7 stemmen.

Voor de volgende niet-landelijke verkiezingen zullen ook weer regionale en lokale partijen meedoen, zoals de FNP, Gemeentebelangen en Totaal Lokaal. Bij de provinciale verkiezingen (2011) was de FNP bijvoorbeeld nog goed voor 17% van de stemmen. Eind 2010 was dat bij de gemeenteraadsverkiezingen zelfs 25%. Het valt lastig te bepalen hoe kiezers, die bij eerdere verkiezingen hun stem aan regionale en lokale partijen gaven, nu hun stem hebben uitgebracht. In ieder geval geldt ook voor Scharnegoutum dat meer mensen direct links en rechts van het politieke midden hebben gestemd. Zo zijn niet alleen landelijk maar ook in Scharnegoutum de PvdA en VVD de winnaars.

 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-55.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 419 gasten en geen leden online