Blog
15-heleen.jpg

23 december 2012 - Je eigen ideale zanger recht in de ogen kijken... of met je idool op de foto, daar kun je als tiener van dromen. Krijg je toevallig de kans dan is het helemaal vet cool en vet super!!! Op de foto: Johannes Rypma van de voice of Holland, omarmd stevig maar gevoelig drie dames uit Scharnegoutum. Anke Kingma, Sanne Sinnema en Laura Schilstra alle drie uit Scharnegoutum voelden zich even heel gelukkig, en o sa grutsk…

16 dec. 2012 - Dit najaar is Wetterskip Fryslân begonnen met de verhoging van de kade en aanleg van het fietspad aan de westkant van de Zwette. Voorlopig is men actief op het traject van Mantgum naar Dearsum. Vanuit Reduzum komt er aan het eind van de Nijlânsdyk een heechhout zodat zij ook gebruik kunnen maken van dit pad en mettertijd wordt het volledig doorgetrokken naar Scharnegoutum. Uiteindelijk kun je langs de Zwette van Sneek naar Leeuwarden fietsen.

Vanaf 9 december verzorgt Arriva het regionale busvervoer in Noord- en Zuidwest-Fryslân en dus ook door Skearnegoutum... Om daar op leuke wijze aandacht aan te geven, kunnen reizigers een wens doen waar een bus in voorkomt. Tot en met maart 2013 laat Arriva elke maand een wens uitkomen. Het past bij het streven van Arriva, dat actief is in heel Nederland, om meer te zijn dan zomaar een openbaarvervoerbedrijf dat reizigers van A naar B brengt. Voor Noord- en Zuidwest-Fryslân en Schiermonnikoog houdt het bijvoorbeeld in: de inzet van een compleet nieuwe vloot bussen en de inzet van Qliners, dit zijn snelle bussen op specifieke trajecten met

Een concert met succes en met de toon naar kerst. Zangvereniging de Martenscantorij pakte uit en het korps Excelsior liet horen wat ze kon. Het kerstconcert van afgelopen zondag betekende een tweezijdig concert.

Een soort bonte middag: Naast de à cappella muziek van de zangvereniging in kerstsfeer was er samenzang en werden er verschillende compilaties uitgevoerd. Het muziekkorps had ook een geweldig repertoire en er traden solisten op (in kwartet, instrumentaal of vocaal). De middag begon rond half vier en om vijf uur gingen de bezoekers huiswaarts. Helaas zonder gluhwein en de warme chocolademelk...!Wink

KERSTSTRESS,

HÉ DIE KERSTMAN ZEGT NIET VOOR NIETS >>HO HO HO<<

De wylgenbeam by de rotonde is gjin bysûndere beam, mar dochs in wichtige beam om`t er op in bysûnder plak stiet. Hy jout in hiel moai sicht by de yngong fan it doarp by rotonde en brêge fan Skearnegoutum. Dizze beam is it ienige wat oerbleaun is fan in rige hûzen en túnen oan de swettewei en hat stien yn de tún fan de famylje Schaafsma, deun tsjin de sleat foar de húzen lâns. Nei de rekonstruksje fan brége en rotonde hat dizze beam te lijen hân fan de grûnwurksaamheden en it like derop dat er dea gean soe.

Dat soe ivich skande

Wereldwerkgroep Scharnegoutum helpt Waterschool Haïti. De Wereldwerkgroep in Scharnegoutum gaat een nieuwe waterschool in Haïti ondersteunen. De school, gebouwd ten noorden van hoofdstad Port au Prince, is vanaf de zomer van 2012 in gebruik. Er zijn contacten met onder andere Hoge¬school Van Hall Larenstein in Leeuwarden. De inzet: zuiver drinkwater in één van de armste landen van de wereld.

(Lees meer in de rubriek Doarpsomropper "wereldwerkgroep Scharnegoutum").

De ijsbaan in It Lange Rek ligt er weer verrassend mooi bij, vrijwel alle waterplanten in de plas zijn verwijderd en er is weer voldoende ruimte om te schaatsen. Een maagdelijk dun vliesje ijs raakt de echte schaatser, het begint te kriebelen. Zou de winter doorzetten...? Met min 10 op de thermometer kan het snel gaan. Het KNMI kondigt echter alweer een dooi periode aan. En zowaar het dooit alweer...

SNEEUW IS DE BESTE ONTHAASTING...

1 december 2012: Afgelopen week is de lang verwachtte brug vlakbij de noodschool aangelegd. De tijdelijke en tweedehands fiets- en loopbrug verbindt de Langaerderdyk met de Marten de Jongstrjitte en zal voornamelijk de verkeersituatie voor de wandelende schoolkinderen een stuk veiliger maken. Het drukke autoverkeer wordt namelijk van de wandelaars gescheiden. "Gebruik de brug goed. Kom maar over de brug, da's nu de meest veilige manier...!"


Jan Wagenaar uit Scharnegoutum heeft afgelopen weekend in Easterein zijn Sterkste man van Fryslân-titel (de zesde op rij) met succes weten te prolongeren. Maar het moge duidelijk zijn dat de concurrentie elk jaar steeds zwaarder wordt. Wagenaar won dan ook met slechts een halve punt verschil van concurrent...

Jitse Kramer uit Leeuwarden. Derde werd spierbundel Kelvin de Ruiter uit Surhuisterveen en Johan Langhorst uit Sneek, die een onderdeel volledig verknalde, eindigde net naast het podium op de vierde plaats.

Na de informatie-avond in Elim in maart van dit jaar, is er voortvarend gewerkt aan de uitvoering van de plannen voor de MFA. In april heeft het college van burgemeester en wethouders een besluit genomen over de plannen en de over de aankoop van het huidige Elim-gebouw. In mei heeft de gemeenteraad het krediet verleend. Tijdens de zomervakantie is een tijdelijke huisvesting voor de school en de kinderopvang geplaatst aan de Langaerderdyk. Vlak voor de herfstvakantie is begonnen met de sloop van de school.

Binnenkort volgt de aanbesteding. Scharnegoutum heeft dan een prachtige voorziening voor inwoners van 0 tot 100 jaar waarmee we weer jaren vooruit kunnen!

     
 

Maandag 26 november a.s is bij omrop fryslan in het programma van boppeslach een reportage van de sterksteman van Fryslan te zien. De sterksteman van Fryslan woont al jaren in Skearnegoutum en misschien
is het wel leuk om er even naar te zien.
Bij hem thuis zijn opname’s gemaakt en bij de basisschool. Verder zijn er opname’s gemaakt bij Wout Zijlstra in Folsgare.
 
Mvg Kees de Jong.
 


Dit hele schooljaar worden er iedere dinsdag in dorpshuis Elim, danslessen gegeven (‘Dance Mix’) in Scharnegoutum. Deze danslessen zijn een nieuw initiatief van Dans- en Balletschool Sherryl-Joy Cramer en worden groepsgewijs in leeftijdsklasse vanaf 2 jaar tot 25 + gegeven.In de danslessen ‘Dance Mix’ worden de lessen afgestemd op de groep. In het begin wordt er een diversiteit aan dansstijlen aangeboden, namelijk: Jazz, Streetdance, Pop/Show Musical, Klassiek en Modern.

Daarna zal er blijken welke stijlen het beste bij de groep passen. Natuurlijk blijft het een les waarin verschillende stijlen aan bod komen. In de danslessen zal er ook gewerkt worden aan diverse choreografieën die worden uitgevoerd in een jaarlijkse voorstelling. Meer informatie en aanmelding...

De eerste twee (proef)lessen zijn gratis, zodat iedereen zich kan oriënteren om te kijken of dit iets voor hem/haar is. Meer informatie kunt u ook vinden op de website. Let op: De tarieven zijn voor een heel schooljaar. Het seizoen is al begonnen, dus u betaalt vanaf het moment dat er besloten is om de lessen voort te zetten (na de twee proeflessen). Eigenaresse en docente: Sherryl-Joy Cramer Telefoon: 06 4646 0506 E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. Website: www.danseninfriesland.nl

 

"CBS Op' e Hichte is no delhelle...!". Maar met een unieke doorkijk van Lege Dyk naar De Terp blikken wij voorwaarts: De plannen voor de MFA zijn namelijk verder uitgewerkt en besproken in de stuurgroep en de projectgroep. De projectgroep bestaat uit bouwkundig adviseurs en de toekomstige gebruikers. Zij hebben veel werk verzet om er voor te zorgen dat de wensen die er leven zo veel mogelijk worden vertaald in de bestekken.

De stuurgroep (bestaande uit bestuurders van de drie partijen en een vertegenwoordiging van de gemeente en de architect) heeft inmiddels ingestemd met de bestekken. Binnenkort volgt de aanbesteding. Begin 2013 is het dan zover! Dan wordt gestart met de bouw van de muli-functionele accommodatie. De oplevering is gepland begin december 2013.

Voor de komende wintermaanden is het straatbeeld bij de brug verrijkt met een rode container. Er staan zelfs twee van deze opvallende containers in ons dorp, eentje bij de brug en de tweede bij de Waldastrjitte.

Heeft u al even stiekum onder het deksel gekeken? De inhoud is een middel tegen gladheid... Zand!

Om de gevaren van gladheid weg te werken, ligt het zand op deze specifieke plek nu dichtbij.

Op zaterdag 24 november a.s. is het weer feest in Scharnegoutum, want Sinterklaas komt met zijn Pieten weer aan in Scharnegoutum!!!!

Om half 2 komt de pakjesboot aan bij de Zwettebrug op de Legedyk. Daar staat Amerigo weer klaar, zodat we met z’n allen een rondje door het dorp kunnen lopen. Om half 3 begint het GROTE SINTERKLAASFEEST in Elim. Alle kinderen t/m groep 4 zijn hierbij welkom. Het toegangskaartje wordt op school uitgedeeld. Kinderen t/m 8 jaar die niet in Scharnegoutum op school zitten kunnen een toegangskaartje ophalen bij Jelly van der Zwan, M. de Jongstrjitte 15.

De Pieten en Sinterklaas vinden het dit jaar ook erg leuk als jullie een mooie tekening of een ander mooi werkje maken voor Sint zijn verjaardag. Deze werkjes mag je meenemen naar Elim en dan gaan we alle mooie tekeningen en werkjes ophangen. We laten ons graag verrassen door jullie creativiteit.
Dus doe je best en laat zien hoe mooi jij kunt knutselen!

Hartelijke groeten van Sinterklaas en zijn Pieten,
Doarpsbelang Scharnegoutum

Het was een mooi najaarsconcert afgelopen zondagmiddag in Elim. Excelsior, de jesband, maar ook de nieuwe leerlingen die hun lessen in Elim volgen op dinsdagmiddag hebben een leuk optreden verzorgd. Onze gasten, Nynke en Wiljo Sijbrandy leverden met gitaarspel en zang van mooie songs een uitstekende bijdrage. Het duo presteert op hoog niveau. Het programma was gevarieerd en bevatte o.a. melodische hymnes, vlotte concertmars, uptempo jiddische dans uit het verre oosten, maar ook een swingende blues. Afgesloten werd met de Cream of clapton, een variatie van clapton songs bekend bij zowel ouderen als jongeren.

Het volgende concert van Excelsior is al op zondag, 16 december a.s. in de Martenskerk. De Martenscantorij zal dan te gast zijn. De leden van Excelsior verheugen zich op dit gezamenlijke concert, waarmee maar eens weer aangetoond wordt dat Scharnegoutum ook in muzikale zin een bloeiend dorp is.

 

Nieuw in Scharnegoutum; er is weer een fietsenmaker in het dorp!! U kunt nu voor alle voorkomende reparaties aan uw fiets terecht bij Snake's Bikeshop aan de Trekdyk 11. Betreft het een lekke band, vervanging van onderdelen of schade aan de fiets, al deze werkzaamheden zijn voor eigenaar Jeroen Meester geen probleem. Op afspraak staat er zelfs een vervangende fiets voor u klaar!!! Daarnaast is Snake's Bikeshop snel, goedkoop en vooral dicht in de buurt. Verder heeft de afdeling reparatie ruime openingstijden en is de zaak goed bereikbaar.

Openingstijden maandag t/m vrijdag van 8:30 uur tot 12:00 en van 13:30 uur tot 18:30 uur. Zaterdags van 10:00 tot 17:30 uur en op donderdag is het koopavond. Telefonisch zijn we bereikbaar op 0515 - 430207 / 06-25562112 En we zijn te vinden aan de Trekdyk 11 t.o.v. autogarage Anne Knol.

EEN NIESBUI... DAT HAD PIET EN HET KNMI WEER NIET VOORSPELD

Mmmmmm het lekkerste ijs bestellen, dat doet u door "Tikje anders" even te bellen..! IJsmakerij Tikje anders is gestart in juli 2011. Onze dorpsgenoten Piri Schaaper en Anna de Vreeze zijn de twee gediplomeerde ijsbereiders, en hebben samen meer dan voldoende kennis in huis om lekker en ambachtelijk ijs te maken. Ze zijn er voor particulier en bedrijf. Vanaf april vormen zij samen een V.O.F. Het bedrijf, de ijskeuken is volgens HACCP regels gebouwd en voldoet aan de hygiëne-eisen, die er op dit moment gelden. Het assortiment bestaat inmiddels uit 21 verschillende smaken, super lekker en er worden zo weinig mogelijk kunstmatige kleur- en smaakstoffen toegevoegd.

Piri en Anna dagen u uit om uw smaakpapillen te verwennen, door het eten van hun heerlijk ambachtelijke ijs.

Bevalt het uw papillen erg goed, dan is er de mogelijkheid om bij hen één of meer liters ijs te kopen. Veel

Afgelopen zaterdag 27 oktober was er een groot optreden van diverse orkesten in het zogeheten HAFABRA concert in het nieuwe Theater Sneek. Dit alles in het kader van de opening(sweek) van Cultuur Kwartier Sneek. Excelsior leden en onze eigen Jes-band waren ook vertegenwoordigd. Het werd een bijzondere avond met maar liefst 250 muzikanten groot en klein. Voor de bezoekers waaronder een groot aantal Scharnegoutumers was het een prachtige gelegenheid om in het nieuwe Theater Sneek blaasmuziek van niveau te beluisteren.

De avond begon met het grote jeugd blaasorkest waaronder de Jes-band leden van Excelsior onder leiding van dirigenten Tseard Verbeek en Jeanette Valkema. Zij brachten een verrassend programma ten gehore waarbij de popmuziek een grote rol speelde! Met nummers van de Golden Earring (Radar Love) en Deep Purple (Smoke on the water) speelden de (jonge) artiesten bijna het dak eraf, maar dat mocht natuurlijk niet want op 1 november komt Hare Majesteit de koningin!!!

27/28 okt. 2012 - It wie juster noch folop hjerst mei rein en sinneskyn waar. Mei de sinne opkomst fannemoarn waarden we ferrast mei de earste winterske bui en de eerste froast. Moarn mar wer efkes yn it waar sjen...

Aan de Zwettewei wordt momenteel hard gewerkt aan een showroom voor Joop Hoekstra Motoren. Het is Bouwbedrijf Posthuma uit Sneek die voor februari volgend jaar het project wil klaren. In de uitbreiding krijgt de motorenzaak een ingang aan de achterkant van het pand. Afgelopen week zijn een tal bomen gerooid en is het terrein veranderd in een bouwput. Uiteindelijk leidt dit ambitieuse plan tot een winkel aan de Zwettewei. Het filiaal nu nog verborgen aan de Trekdyk wordt op deze manier een fantastische zichtlokatie met A-status.

Bij Joop Hoekstra Motoren in Scharnegoutum kunt u terecht voor een jonge gebruikte motorfiets. Joop Hoekstra motoren is sterk in de vier grote Japanse merken: Honda, Suzuki, Yamaha en Kawasaki. Maar ook andere fabrikanten zijn bij ons vertegenwoordigd. Joop Hoekstra Motoren kenmerkt zich door een scherp in- en verkoopbeleid, waar u als klant volop van profiteert! Daarbij staan wij voor een eerlijk advies en 3-6 maanden garantie.

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-66.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 831 gasten en geen leden online