Blog
07-sponsors15.jpg

De aanleg van de fietsroute langs de Swette tussen Leeuwarden en Scharnegoutum/Sneek is in 2012 klaar. In Boazum werd maandag een overeenkomst getekend die behelst dat er een nieuw fietspad komt tussen het mantgumerhuisje, Boazum en Boazum Scharnegoutum. Het fietspad biedt een veilige en recreatieve verbinding voor de aanliggende dorpen. Het is bovendien een veilig alternatief, zo voorkomt het fietspad dat de jeugd twee spoorwegovergangen moet oversteken.

 
Zondag 2e kerstavond beland er een strooiwagen in de sloot nabij de rotonde van Skearnegoutum. Er is alleen materiele schade. Bergings bedrijf Betten uit Sneek komt
 
met groot materieel uitrukken de wagen weer op de weg te zetten.
Meer foto's bij lees het gehele artikel:
 
 
 


 
 
 

Voetbaljeugd Scharnegoutum’70 in ex(tas)e

Er was zaterdagmorgen in een voetballoos weekeinde toch nog wat te juichen op sportpark De Kromme Tille van Scharnegoutum’70. Daar ontvingen 123 jeugdleden van de club hun nieuwe voetbaltas met clublogo en eigen naam. Het bracht de massaal uitgelopen jeugd van de club even in ex(tas)e. De voetbaltas was door de jeugd eind november zelf bij elkaar gelopen in een zogenaamde Elstedentochtsponsorloop. Een actie die door de jeugdafdeling van Scharnegoutum’70 was bedacht als slotactiviteit in het jubileumjaar. Daarmee willen ze de eenheid binnen de club naar buiten toe uitdragen en de nieuwe kledinglijn, die is ontwikkeld door Textielstra uit Sneek, onder de aandacht brengen van de leden.

 

 

LEEUWARDEN - Jan Wagenaar uit Scharnegoutum is zondagmiddag voor de vierde keer de sterkste man van Fryslân geworden. Hij is hiermee op gelijke hoogte gekomen met Wout Zijlstra uit Folsgare en Henk van der Veen uit Jistrum. De strijd om de titel ‘Sterkste man fan Fryslân' werd dit jaar in WTC Expo in Leeuwarden gehouden en was onderdeel van de grote weekendbeurs die ter plekke werd gehouden. Enkele honderden toeschouwers, waaronder veel oud-deelnemers en kampioenen, zagen Wagenaar vier van de zes loodzware onderdelen winnen. Hij tilde een boomstam van 155 kilogram boven zijn hoofd, een nieuw Fries record. Arno Louwsma uit Bolsward werd tweede, Jitse Kramer uit Leeuwarden eindigde als derde in het veld van zestien krachtpatsers. De 21-jarige Kelvin de Ruiter uit Surhuisterveen, de beoogde opvolger van Wagenaar op termijn, pakte met overmacht de titel ‘Sterkste Friese junior.

Vorige week stond er in de Sneeker Nieuwsblad een groot artikel gewijd aan het afscheid van paukenist Anne van der Meer bij Excelsior. Anne heeft na 62 actieve jaren bedankt voor muziekvereniging Excelsior. Hij hikte er zo tegenaan en hield het naderende einde zolang mogelijk stil. De paukenist hakte de knoop door om het wat rustiger aan te kunnen doen. Wat hij niet hoopt is dat de dieptrommen naar de kelder van het dorpshuis verdwijnen. Daar waar hij ze twintig jaar geleden vandaan haalde. Van der Meer speelde eerder schuiftrombone, bariton, althoorn, pistons en ventieltrombone. Veel gespeeld, veel geleerd. Na het afscheid van het korps blijft hij wel muziek maken. Het huisorgel zal wat vaker klinken..., want dat mag Anne nog graag doen.

WOLSUM - De vlag kan uit in Scharnegoutum, want krachtpatser Jan Wagenaar is voor de derde maal op rij uitgeroepen tot Sterkste |Man van Noord Nederland. Hij won deze strijd afgelopen zondag in Wolsum. In juli doet hij een gooi naar de landelijke titel. Net als Arno Louwsma die in Wolsum als tweede eindigde. De derde plaats was voor Johan Langhorst uit Sneek.

 

 

SCHARNEGOUTUM - Voor het eerst in zijn geschiedenis is de Mensen Voor Cijfersprijs gewonnen door een Fries. Deze jaarlijkse prijs voor de beste financieel manager van het Noorden werd gisteravond uitgereikt aan Marco Banning. Marco Banning is controller bij fietsenfabrikant Batavus in Heerenveen en heeft volgens de jury zijn 'planning en control' prima op orde en levert een belangrijke bijdrage aan de bedrijfstrategie.

Op zaterdag 2 januari werd in “De Kromme Tille” bekend wie sportvrouw en sportman van het jaar 2009 was geworden.

 

 

 

 

 

Sportman van het jaar 2009: Richard Konstapel. Richard beoefent de windsurfsport. Afgelopen zomer werd Richard Nederlands kampioen Windsurfen in Makkum. Bij het Nederlands kampioenschap ijssurfen 2009 eindigde Richard als tweede. Ook Richard: van harte met de verkiezing van sportman 2009.

Tevens vond voor de eerste maal de voetballer van het jaar gekozen. De leden konden stemmen op alle seniorenleden. Deze prijs ging naar Marcel Boersma. Gefeliciteerd Marcel met deze trofee.

Sportvrouw van het jaar 2009: Betty Gietema.Deze zeilster heeft vele overwinningen behaald in de zeilsport. De meest recente is Europees kampioen in de Flash-klasse. We feliciteren Betty natuurlijk met de verkiezing van sportvrouw 2009.

 

SNEEK- Het driedaagse kampioenschap jeugdschaken was de afgelopen dagen zoals vertrouwd in het Bogerman in Sneek. Scharnegoutumer Jouke Bakker maakte bij de C's tot 14 jaar, zijn favorietenrol volledig waar op het Frysk Kampioenschap schaken in Sneek. Hij speelde eenmaal remise tegen clubgenoot Selwin Keuning en de overige 8 partijen won hij vrijwel foutloos. Het 'zilver' en 'brons' was er voor de schakers Selwin Keuning en Coos Kruisenga.

 

 

 

 

 
Scharnegoutum - De protestants christelijke basisschool Op ’e Hichte in Scharnegoutum krijgt een nieuw gebouw aan de verlengde Ald Dyk in het dorp. Dat heeft een meerderheid van de gemeenteraad van Wymbritseradiel gisteravond besloten. Vier partijen vinden de verlengde Ald Dyk een geschikte locatie voor de nieuwbouw: CDA, Gemeentebelangen, FNP en ChristenUnie. Twee fracties stemden tegen de locatie: PvdA en VVD.
Over de nieuwbouw van de school wordt al jaren gesproken. In een eerder stadium is onderzocht of de nieuwe school kon worden samengevoegd met een nieuw multifunctioneel dorpshuis. Dat plan bleek financieel onhaalbaar. Het college van B en W stelde vervolgens voor de nieuwe school op het sportpark te bouwen. Over het mfc zou later worden gesproken. De gemeenteraad wees dit plan echter af, vooral vanwege de extra kosten die ermee gemoeid waren.
Draagvlak: dorpsbelang, de school en

Een nieuwe basisschool aan de Ald-dyk in Scharnegoutum is in alle opzichten haalbaar. Dit blijkt uit een onderzoek van Interra BV die in opdracht van de gemeente is uitgevoerd. Op de genoemde locatie nabij de Zwette is voldoende ruimte en ook financieel is het in combinatie met peuterspeelzaal en buitenschoolse opvang financieel haalbaar. De politiek beslist deze maand of dit plan doorgezet kan worden.

SCHARNEGOUTUM- De roekenkolonie in de bomen bij de kerk in Scharengoutum wordt verjaagd met een alarmpistool. Wymbritseradiel mag de vogels die voor overlast zorgen dit voorjaar wegjagen door lawaai te maken. Het ministerie van natuur heeft hier toestemming voor gegeven. De bomen waar de vogels in zitten, zijn zo hoog dat de nesten er niet uitgehaald kunnen worden. De roeken hebben bovendien nog geen volwaardige nesten gebouwd die kunnen worden verplaatst. Een ambtenaar van de buitendienst mag daarom de komende weken de dieren verstoren in de hoop dat ze elders gaan nestelen.

 

 

 

LEMMER/SCHARNEGOUTUM -

Vier knapen uit Sneek en Workum (13,14 en 15 jaar) zijn zaterdagavond op de Zwettewei in Scharnegoutum aangehouden door de politie. Een getuige zag dat het kwartet van diverse auto's ruitenwissers vernielde en belde de politie.

Ook in Lemmer werden aan de Flevostraat en Zevengesternte werden auto's kapotgemaakt. Ook hier was volgens getuige van vier daders. Ruitenwissers en buitenspiegels bleken vernield en een kentekenplaat werd beschadigd.

De fanatieke fietsers van rijwieltoerclub Rally hebben weer de balans opgemaakt over het jaar 2009. Er zijn weer heel wat kilometers weggetrapt en daarmee vele mensen in het zonnetje gezet. Andries Syszeling uit ons dorp kreeg afgelopen week de Andriessenprijs uitgereikt, een fraaie trofee voor al zijn diensten in de afgelopen jaren. Andries (70 jaar !) hoort tot kern van het vrijwilligerskorps van Rally en regelt de competitie, het clubblad, helpt met het uitzetten van toertochten en is bij die tochten ook actief aanwezig. Hij fietst daarnaast ook nog de nodige kilometers en reed in de periode maart – oktober afgelopen jaar 17.000 kilometers!

SCHARNEGOUTUM - De onbewaakte spoorwegovergang in de Flearen bij Scharnegoutum komt te vervallen. De bewoners krijgen een andere toegangsweg, die naast het nieuwe fietspad langs de Zwette komt te liggen. De provincie heeft 500.000 euro gereserveerd voor de beveiliging van het spoortraject Leeuwarden - Scharnegoutum.

 

 

 

FOARDRACHTKRIICH: De een was wat nerveuzer dan de ander, afgelopen zaterdag in Elim. Schoolgaande kinderen konden daar meedoen aan de Fryske Foardrachtkriich die al meer dan 25 jaar wordt gehouden. Kinderen kunnen een Fries vers of gedicht declameren of een muzikale act playbacken. Toneel vereniging de Fryske Krite organiseert de ‘Kriich’om kinderen al jong vertrouwd te maken met optreden op het toneel. “En we hope fansels dat talenten letter by ús komme te toanielspyljen” aldus voorzitter Rients Jorna. (Een foto sessie staat bij reportages).

 

 

SNEEK- Het provinciale compensatiegeld voor de bomenkap bij het nieuwe Van der Valk hotel aan de A7 in Sneek wordt besteed aan de nieuwbouwwijk Harinxmaland. Zuid-westelijk van Scharnegoutum. Het gaat om een investering van € 294.000. In die nieuw te bouwen wijk moet de komende jaren een nieuw stadspark van 10 hectare verrijzen. Omdat er archeologische bodemschatten liggen kan niet dat hele park bebost worden, maar mogelijk is 4.2 hectare bos voldoende.

SCHARNEGOUTUM De politie is op zoek naar de bestuurder van een zwarte stationwagen, vermoedelijk een Ford, die woensdagmiddag omstreeks 17.00 uur op de Ald Dyk in Scharnegoutum door reed na een ongeval. De automobilist verzuimde ter hoogte van de Legedyk voorrang te geven aan een 17-jarige bromfietser uit Scharnegoutum. De bromfietser moest daardoor hard remmen en kwam ten val. Hij bleef ongedeerd, maar zijn bromfiets raakte beschadigd. De auto die door reed was een zwarte stationwagen, mogelijk een Ford. De politie wil graag in contact komen met de bestuurder en/of eventuele getuigen. Zij worden verzocht zich via 0900 8844 te melden.

PRIJSWINNAARS: Dolblij waren ze zaterdagmiddag met hun prijs in de nomadenhof. Merel van der Horst (8) uit Sneek en Frieda Hoks (10) uit Scharnegoutum. Zij ontvingen uit handen van voorzitter Geert-Jan van der Scheer een flinke doos vol potloden en stiften en ander kleurmateriaal. Passend want het tweetal won de kleurwedstrijd ter gelegenheid van de opening en opendag van het dierenasiel. Ruim 50 kinderen leverden een kleurplaat in.

 

 

 

SCHARNEGOUTUM: Het vinden van een locatie voor de basisschool van Scharnegoutum wordt nog een heikel punt. Het dorp is unaniem voor de bouw van een nieuwe school, de school voldoet niet meer aan de hedendaagse eisen. Maar een locatie vinden is niet zo makkelijk. Bouwen op het voetbalveld is voor de voetbalclub onverteerbaar. Het dorpshuis Elim is er ook al niet blij mee want de nieuwbouw van de school wordt niet gekoppelt aan een nieuw multifunctioneel centrum. Volgens het onderzoeksburo Interra zijn er alternatieven maar aan alle plekken hangen haken en ogen en dreigen procedures de bouw te vertragen.

Sneek - De provincie Fryslân en streekvervoerder Arriva willen meer treinreizigers op het traject tussen Sneek en Leeuwarden. Nu stappen er jaarlijks 1,3 miljoen mensen tussen beide steden in en uit de trein. Dat moeten er over enkele jaren volgens de provincie bijna 1,8 miljoen reizigers zijn.

Om het aantal reizigers uit te breiden, moeten er meer treinen kunnen rijden op het traject. Nu gaat het om twee treinen per uur, dat worden er straks drie per uur. De treinen moeten elkaar wel kunnen passeren. Dat gebeurt straks onder meer op Station Noord in Sneek. Daar is railbeheerder ProRail gisteren begonnen met de aanleg van een nieuw wisselspoor en de bouw van een tweede perron. De werkzaamheden op Station-Noord betekenen niet dat de gemeente Sneek afziet van de wens van een derde station in de stad. Sneek wil dat er in de toekomstige woonwijk Harinxmaland tussen Sneek en Scharnegoutum een treinstation komt. De provincie wijst dit plan niet af, maar gedeputeerde Adema verwacht dat het derde station pas na 2020 gebouwd kan worden. Bij het nieuwe station wil de gemeente Sneek een groot parkeerterrein aanleggen

SKEARNEGOUTUM: Mei koarten sil utein setten wurde mei de utfiering fan rioleringswurken yn de Legedyk, Sint Martensdyk, de strjitten Tsjebbe Claes, Prof Fridsma, Glastra van Loon, Mollemastrjitte, it String, de Alddyk de Waldastrjitte en de Fleardyk. De lokaasje fan it plande wurk is oanjun op in tekening op us webside: www.wymbritseradiel.nl under it kopke nieuws. Foar omwenners wurdt in ynformaasje organisearre op tongersdei 29 oktober om 20:00 oere yn Elim. Jo binne fan herte wolkom.

 

 

 

 

Op drie verschillende plaatsen in Wymbritseradiel heeft de politie maandag 44 snelheidsovertreders op de bon geslingerd.Op de Alde Skatting in Heeg reden 19 van de 239 bestuurders harder dan 80 kilometer per uur. De snelste reed 135 km. Op de Rigedyk in Oudega reden 10 van de 156 bestuurders te hard, terwijl op de Legedyk in Scharnegoutum 15 van de 243 chauffeurs beboet werden.

In het Zwettebos tussen Sneek en Scharnegoutum is vrijdagmiddag 2 oktober j.l. de vernieuwde Nomadenhof geopend. In de zwerfdierenopvang hebben de katten een nieuw verblijf gekregen en het hondengebouw is gerenoveerd. De bouwkosten bedroegen € 950.000 euro. De verbouwing nam bijna een jaar in beslag.

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-76.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 137 gasten en geen leden online