Blog
34-10cc.ajpg

Voor de zevende keer is het schaakteam van de basisschool Op 'e Hichte, Fries kampioen schoolschaken geworden. Dit gebeurde in Buitenpost. Het viermansteam van de basisschool won alle zes wedstrijden.

De strijd ging in een deelnemersveld van veertien teams, die zich via de regionale toernooien hadden geplaatst.

Het team van Scharnegoutum bestond uit: Alec Sealy, Lars Jansen, Niels Jansen en Tim de Leeuw.

Voor Lars Jansen was dit zijn derde schoolschaaktitel in vier jaar tijd. Alec Sealy werd toernooitopscorer met 6 uit 6 aan het eerste bord.

SCHARNEGOUTUM/LUTKEWIERUM Ellen Sealy uit Scharnegoutum was lange tijd client bij de GGZ. Het gaat nu goed met haar en als ervaringsdeskundige wil ze haar ervaringen gebruiken om anderen te helpen. Ze gaat als de plannen doorgaan vanaf 1 januari bij de GGZ Friesland werken als ervaringsdeskundige en ze is onlangs met haar man Stanley gestart met een zorgboerderij in Lutkewierum. Ik weet hoe belangrijk het is om dieren om je heen te hebben. In overleg kunnen clienten er zeven dagen per week terecht, het hele jaar door dus ook op zon- en feestdagen. Kijk voor meer informatie op de website www.zorgboerderijzogeknogniet.nl .

IJLST De plaatsnamen in Wymbritseradiel blijven officieel tweetalig. Frysk en nederlands. Het college lag flink onder vuur bij de vele tegenstanders van de toch wel zeer snel voorgestelde beslissing om alle plaatsnamen in het fries te gaan doorvoeren. De vele tegenstanders zitten niet te wachten op de kosten die het vertalen van de plaatsnamen met zich meebrengen. In de praktijk betekent het dat Scharnegoutum en Skearnegoutum als beide namen blijven bestaan, een keuze dus. Het idee volledige verfriesing is hiermee volledig van de baan.

SCHARNEGOUTUM De Ondernemersvereniging Scharnegou­tum heeft de gemeente Wymbritseradiel In een: brief laten weten tegen de vergaande verfriesing van de plaatsnamen te zijn. De vereniging vindt de huidige situatie op de plaatsnaamborden versie, prima en ziet het nut van een verandering niet in.Verder wijst de vereniging op de enorme kosten die de verandering voor bedrijven met zich meebrengt. De ondernemers noemen verder de op handen zijnde herindeling. Binnenkort horen we allemaal bij Sneek terwijl de naam Sneek echt niet verandert.

SNEEK_SCHARNEGOUTUM Nino Casolin uit Sneek was vorig najaar nog maar net in het bezit van een metaaldetector of hij deed al een bijzondere vondst. Hij haalde een zilveren oorijzer uit de grond van het jaar 1778. Casolin schonk zijn vondst aan het Fries Scheepvaartsmuseum in zijn woonplaats waar het een plek gekregen heeft in de zilverzaal. Casolin vond het oorijzer begin oktober op een halve meter diepte aan de westelijke oever van de Zwette iets ten zuiden van Scharnegoutum. Het gevonden oorijzer is gemaakt door Sneker zilversmid Jan Rienstra.

Volleybalvereniging De Swette Switters vierde zaterdag j.l. haar 40 jarig jubileum . Hoogtepunt - zeker voor Marijke van der Goot Mulder - was de uitreiking van een koninklijke onderscheiding.

Marijke v.d. Goot (58) is benoemd tot lid van de Orde van Oranje Nassau vanwege haar grote verdienste als vrijwilligster voor het volleybal in Scharnegoutum en voor haar vrijwilligerswerk in het verpleeghuis de Ielannen te Sneek.

SNEEK - de nieuwbouw van zwerfdierenopvang Nomaden­hof in Sneek is begonnen. Wet­houder Jan Bargboer heeft gis­termiddag de eerste paal voor de uitbreiding en renovatie ge­slagen. Het asiel in het Zwette­bos heeft halverwege volgend jaar een twee keer zo groot kat­tenverblijf. Ook komen er nieu­we buitenverblijven, een kraam- en kittenafdeling en een kantoor.

Het dierenasiel verzorgt de opvang voor acht Zuidwest­hoekgemeenten. De raden be­kritiseerden de grote stijging van de gemeentelijke contribu­tiè. Het asiel vraagt hun een bij­drage van €0,59 per inwoner. Daar bovenop komt een bedrag per opgevangen hond of kat. De kosten daarvan kunnen per dier oplopen tot meer dan €800. Al­leen Bolsward heeft daarmee nog niet ingestemd.

Scharnegoutum F2 is kampioen geworden in de najaarsreeks. Met de fanatstische spelers Niels Silvius, Wijtse Sijmen Boschma, Marijn Komdeur, Dion Hoekstra, Jurre Bonnema, trainer Egbert Flik, Germ Jan Dotinga, IJde Engelsma, Stefan van Hes Marcel de Groot en trainer patricio Venekamp.

SKEARNEGOUTUM: It siet der eins al lang yn, dat Yannick Kalteren fan de Stadige Strikers ris winne soe. In pear kear hie er de leste wiken in winnende stan dochs noch fergriemd. Moandeitejun gyng er yn syn partij net akkoard mei in oanbeane remize. Hy wun dernei mei in prachtich, luzich setsje. Hy hie der in kleur fan en de omsitters lokwinsken him allegearre mei dit moaie setsje.

24 September 2008: De reclameballon die van de GGZ Friesland in Leeuwarden werd losgesneden, is terecht. Jan Zonderland uit Scharnegoutum vond de ongeschonden 'Zeppelin' in een van zijn weilanden aan de Ivige Leane. De politie werd gebeld en die waarschuwde meteen de eigenaar Sky Service Netherlands uit Teuge, die direct in de auto stapte om de reclameballon op te halen. Van der Zee van Sky Services had ook een verrassing voor de vinder: Die krijgt namelijk een gratis vliegles. "Dat hie ik net ferwachte fansels. Ik hie it allinnich mar melden", aldus de overdonderde Zonderland. Uiteindelijk is de ballon netjes leeggelopen en een stuk dichterbij geland dan eerst werd geroepen. Ondanks dat wil Van der Zee de daders achterhalen. Wie de daders weet van het doorsnijden kan rekenen op een beloning van € 1000-

September 2008: VV Scharnegoutum '70 hoopt op een stabiel seizoen in de vijfde klasse A waarin zij voetballen. De roodwitte formatie hoopt een beetje bovenin mee te kunnen draaien en rekent daarbij op de terugkerende schutters Jelle Jens Conradie en Marcel Boersma.

"Wij zijn blij dat ze terug zijn"aldus secretaris Gerrit Lam. "Het gebrek aan scorend vermogen brak ons vorig jaar toch een beetje op. We hopen dat we met deze twee erbij wat makkelijker goals kunnen maken."

Daarnaast klopt er voorzichtig wat jeugd op de deur en zal Sander Kraak de nieuwe man onder de lat. Afkomstig uit Mildam en nu woonachtig in Sneek neemt hij de plaats over van Dennis van Roeden die het na vorig seizoen wel geloofd.

Augustus 2008 Een 29 jarige automobiliste uit Easterein is dinsdagochtend op de Martensdyk gewond geraakt bij een ongeval. De vrouw reed zonder te stoppen de kruising op. Ze zag hierbij een auto, bestuurd door een 62 jarige automobilist uit Scharnegoutum, over het hoofd en een aanrijding was het gevolg. Door de klap kwam de 62e jarige bestuurder met zijn auto in de sloot terecht. Hij kon op eigen kracht het voertuig verlaten en werd op de plaats van het ongeval behandeld door ambulancepersoneel. De 29 jarige vrouw liep hoofdletsel op. Het slachtoffer werd per ambulance overgebracht naar het ziekenhuis.

Augustus 2008 Drachten - De partytent die eind juli achterover werd gedrukt bij cateringbedrijf Schrale in Scharnegoutum is terecht. De tent stond gewoon in de tuin van een 31 jarige man uit Drachten. Drie mannen hadden de tent en een hoeveelheid andere spullen destijds gehuurd, maar niet terug gebracht. Vorige week werd de tent getoond op de televisie. Prompt kwam er een tip van een man die de tent had gezien aan de Passchier Bollemanweg in Drachten. De bewoner, die door de cateraar werd herkend als een van de huurders van de tent, is door de politie aangehouden. Hij had bij de verhuurder een vals adres opgegeven.

augustus 2008: Een partytent van negen bij vijf meter, een biertap, drie vaten pils en een barbecue: tentenverhuurder en cateringbedrijf Schrale uit Scharnegoutum is onlangs van allerlei feest goederen beroofd. Op 25 juli hadden drie mannen de gehuurde spullen bij Schrale opgehaald. Twee dagen later zouden ze geretourneerd worden. Afgelopen zaterdag waren de feestartikelen nog niet terug. De eigenaar toog daarna naar het opgegeven adres in Drachten. De adresgegevens op het overlegde koophandeluitreksle klopten, maar de huurder bleek gevlogen. De schade bedraagt 6000 euro. Schrale hoopt dat de goederen elders weer opduiken; het bedrijf is de enige die in de provincie de herkenbare geelwitte feesttenten verhuurt.

Juli 2008 Meer dan tweehonderd kerken doen deze zomer mee aan Tsjerkepaad. Op diverse manieren tonen ze hun rijke historie als bedehuis, monument en ontmoetingsplek.

De Martenstsjerke van Scharnegoutum doet ook mee met een tentoonstelling Symbolisch realisme met veertien schilderijen van Arjanne Huls. Er is een glas in lood raam en er zijn een aantal kalligrafische werken te bekijken.

Het is de eerste keer dat de Sint Martenstsjerke meedoet aan Tsjerkepaad, de kerk is sinds begin juli open en heeft gemiddeld acht bezoekers per keer. De Sint Martenstsjerke is tot en met de tweede zaterdag van september iedere zaterdagmiddag van 13:30 - 17:00 uur geopend.

Juni 2008: Bij een ongeluk met een vrachtwagen op Mastenbroek in Scharnegoutum zijn gistermorgen twee mensen gewond geraakt. De vrachtwagen bestuurd door een 28-jarige Sneker, slipte en gleed in de sloot. De chauffeur en een 24-jarige inzittende uit Zwartsluis raakten bekneld en zijn door politiemensen bevrijd. Ze zijn met onderkoelingsverschijnselen per ambulance naar het ziekenhuis in Sneek gebracht.

juni 2008: Een krachtspektakel tussen de sterkste mannen uit Friesland en de rest van Nederland liet zien dat Jan Wagenaar uit Scharnegoutum en Arno Louwsma uit Bolsward klaar zijn voor de strijd om de titel 'Sterkste man van Nederland'. Wagenaar is vol zelfvertrouwen Ïk sta er op 12 juli wel!". Het voetbalveld in Scharnegoutum was zaterdag de plek waar de titanenstrijd tussen Holland en Friesland op sportieve wijze werd uitgevochten. Nederland won niet geheel verrassend, maar Friesland kon goed mee komen echter gehavend door blessures moesten zij de winnende prijs aan de Nederlandse jongens laten. Op 12 juli is de wedstrijd Sterkste man van Nederland. Krachtpatser Wagenaar denkt dat hij er klaar voor is. "Natuurlijk moet ik nog wat trainen maar ik weet wat ik kan en bij deze wedstrijd sta ik er wel. Let maar op!"

Juni 2008: Een 21-jarige Scharnegoutumer is voor de tweede maal door de rechter veroordeeld voor een tweede mishandeling van een 78-jarige Sneker. Eind juli vorig jaar werd de inwoner van Scharnegoutum veroordeeld voor mishandeling op de bejaarde Sneker die in mei 2006 had plaats gevonden. Een jaar later in 2007 was opnieuw tot geweld gekomen. Daarvoor is de man nu veroordeeld tot veertig uur werkstraf. De politie rechter volgde daarmee het strafvoorstel van de officier van justitie. Ook bepaalde de rechter dat de verdachte de 78-jarige Sneker een schade vergoeding van 150 euro moet betalen.

Mei 2008 Een politiehond ontdekte zaterdagnacht twee Scharnegoutumers die zich na een inbraak in Sneek hadden verscholen. Het duo verstopte zich tevergeefs in het hoge gras naast het parkeerterrein aan de waterhoenstraat . De twee waren weggerend, toen het alarm afging nadat ze bij een horecazaak aan de Bolswarderweg een ruit hadden ingeslagen. De eigenaresse had een van hen gezien en sloeg alarm. De politie ging met succes naar de inbrekers op zoek. Die werden overgebracht naar het politie buro en daar ingesloten. Ze hebben niks kunnen stelen.

mei 2008:

Wymbritseradiel voert als zevende gemeente in de provincie Fryslan de Friese plaatsnamen in. Het formele besluit moet nog door de raad worden genomen, maar naar alle waarschijnlijkheid stemt een ruime meerderheid voor. Op de plaatsnaamborden blijft voorlopig nog wel de de Nederlandse plaatsnaam onder de Friese staan. Scharnegoutum met Skearnegoutum dus.

 

 

Mei 2008: Jan Wagenaar uit Scharnegoutum mag zich sinds vrijdag 14 mei 2008 de Sterkste man van Noord Nederland noemen. Hoewel hij geen van de vijf onderdelen als vrachtwagen trekken of de Herculeshold won, scoorde hij voldoende punten voor de titel. Arno Louwsma uit Bolsward werd tweede. De wedstrijd werd gehouden op het sporterrein in Ijlst

24 april 2008: Groep 7 en 8 van Op 'e Hichte waren gistermorgen bij het Heempark in Heeg getuige van een heuse roofvogel demonstratie. Valkenier Arthur Mol was op uitnodiging van het Steunpunt Natuur, Milieu en Educatie Wymbritseradiel (het Heempark) naar Heeg gekomen.

Het Heempark heeft een leskist gemaakt over roofvogels en die gaat momenteel ook langs onze school. Met de demonstratie en het lespakket wil het Heempark meer liefde voor de roofvogels kweken. Wij hebben in Friesland veel aandacht voor de weidevogels. Daar is niks mis mee, maar ook de roofvogels horen erbij. Die bewustwording willen ze graag overbregen aan onze jeugd. Groep 7 en 8 beleefden een spannende demonstratie want er vloog zelfs een valk het dorp in... En de durfals mochten zelfs een valk vasthouden.

3 Mei: Steeds meer dorpelingen ontdekken het wandelen. Op 29 april t/m 3 mei was er weer de friese wandel elfstedentocht van 200 kilometer, maar met goede weersomstandigheden is 200 kilometer in het vooruitzicht nog steeds afzien.

Elkaar moed in praten dat deden ook een aantal Skearnegoutumers. Met zoveel andere deelnemers waren zij 'onze' deelnemers van deze friese wandeltocht. Johan Engwirda, Frans Talsma, Reina Kalsbeek, Mevr Wiersma, David Konstapel en Thys en Baukje de Groot haalden afgelopen zaterdag met blaren en zere benen de finish.

 Op 15 november 2008 gaan wij het 40 jarig bestaan van de volleybalvereniging ”SWETTE-SWITTERS” vieren in dorpshuis Elim.
Vanaf 19:00 gaat de zaal open voor leden, oud leden/trainers(-ters), sponsoren en iedereen die verbonden is (geweest) aan de club is/zijn van harte welkom.
Contactpersoon van de feestcommissie is Willem Atsma tel:0515-413077

 

 

 

 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-brug-02.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 287 gasten en geen leden online