Home
42-finzie2-sneek.jpg

De lente loopt bijna al weer ten einde en de zomertijd breekt aan. De tekst van dit artikeltje maakte ik toen de lente pas begonnen was en is even blijven liggen. Nu dus maar even wat aanpassen. Onze natuurgebieden de Flearen en It Lange Rek zijn een nieuw seizoen in gegaan. En het duurde niet lang voor er weer druk gefietst, gewandeld en gevaren werd, waarbij ook de natuurgebieden bij ons dorp niet werden overgeslagen. Een fotocollage vind u in het album <klik hier>

Onze Stifting heeft niet stil gezeten. Er zijn veel onderhoudswerkzaamheden verricht zoals het hekkelen en klepelen in It Lange Rek en het opschonen van de plasdras van de Flearen. De eilandjes daarin zijn afgevlakt en er is schelp gestort. De vogels zijn komen fourageren en broeden. Echt druk leek het niet, maar schijn bedriegt. Heel wat soorten lieten zich zien en de kleine plevier broedde op het schelpeneilandje. In It Lange Rek broedde een zwanenkoppel evenals de kiekendief. Ook eenden, meerkoeten en veel oeverzwaluwen brachten jongen groot. Inmiddels heeft onze nieuwe maaier,Jan Jellema van de Ivige Leane,het gras gemaaid en afgevoerd. Als biologisch boer stelt hij het kruidenrijke gras erg op prijs.

We mogen ons verheugen in een groeiend aantal betrokken medewerkers. De teller staat inmiddels op 25 geregistreerde vrijwilligers, het bestuur meegerekend. Bijzonder is dat we inmiddels niet meer uitsluitend een club van mannen zijn. Namen van dames noemen we nog niet, maar een tweede dame hopen we te verwelkomen en als ze het goed vinden, zullen we ze bij U bekend maken.

Begin dit voorjaar zijn 20 scharnegoutummers op initiatief van onze vrijwilliger Geert Bos op bezoek geweest in de Alde Feanen. We voeren met de fluisterboot van It Fryske Gea door dit prachtige gebied, werden door de opzichter uitvoerig geïnformeerd en hebben daar veel van opgestoken. Het was een excursie met zonnig weer, waarbij het later op de avond toch weer wat kouder werd. Daarom verhuisden we van het dek naar de beschutte ruimte van de boot waar het aangenaam vertoeven was. 

Ook het educatieve project met de kinderen van Op`e Hichte is alweer voorbij. Het thema was bomen en struiken. Naast de lessen in school zijn de kinderen, begeleid door vele ouders en ook stagiaires van school,  op onderzoek geweest in de tuin van de familie Jellema aan de Lege Dyk en rond de sportvelden. Hier kon ervaren worden wat het belang van bomen is, hoe bomen zich in de seizoenen ontwikkelen, wat er zoal leeft in bomen zowel onder- als bovengronds en wat bomen ons te bieden hebben. We hebben gehoord en ook meegemaakt hoe enthousiast de kinderen zijn als ze bezig zijn met alles wat groeit en bloeit.

Momenteel is het vanwege het broedseizoen nog nodig onze huisdieren in de natuurgebieden te weren. Onze dorpsgenoten met een huisvriend hebben zich daaraan willen verbinden. Daar zijn we blij mee omdat duidelijk is dat de vogels daar in het broedseizoen baat bij hebben.

We wensen U allemaal een fijne zomer toe en hopen dat U zult genieten van ons mooie dorp en het vele groen. En als U leuke waarnemingen doet vinden we het leuk daarover wat van U te horen. Tot nu mogen we ook zeker vaststellen dat de weersomstandigheden aangenaam zijn.

Afgelopen voorjaar maakte schrijver een aantal aardige foto`s van vogels op de plasdras en de insteekhaven van de Flearen. Deze kunt U bekijken in het foto album van deze website. 

Namens Bestuur en leden Stifting de Flearen/It Lange Rek Jan Luimstra 

 

 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-16.jpg

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

We hebben 309 gasten en geen leden online