Home
01-Ambachtelijk-IJs.jpg

 04-02-2018 Gasloos stoken en koken. Gas wordt duurder, reken maar. De gaskachel werd omgebouwd tot Centrale Verwarming. Dit luxe idee lijkt ook alweer achterhaald. Bij de wet denkt de overheid nu aan een nieuwe verordening. Gasloos wonen is een mooie droom, en past volledig bij de solidariteit richting onze oostelijke buren. Groningen, daar waar de grond beeft. We moeten ons dus nu echt gaan prepareren op de toekomst. CO2 verminderen en omdenken voor het klimaat en het milieu. Dan mag men heel snel nieuwe bomen planten… Sprokkelen, onschuldig wat hout verzamelen voor een wintervoorraad.

Want een kachel moet branden. Op hout stoken werd later vooral lucratief en gezellig. De allesbrander... Maar alles is momenteel actueel in deze gedachte. Van het gas, geen olie meer, geen hout, geen steenkool. Zij die nu een houtkachel hebben staan voor op de rest, zij met zonnepanelen en een warmtepomp hebben een flinke voorsprong. Dan gaan afgelopen weken de kettingzagen door ons dorp, gezonde bomen zuiveren de lucht en zetten de CO2 om in O2… Belangrijk. Het wordt een ware kaalslag met die bomen bij de gymzaal Wardy, ook dikkere bomen gaan zomaar om, niet alleen de twijgen. Eerder al bij de voormalige grasdrogerij ook grote bomen, allemaal omver gezaagd, en binnenkort ook nog bij de kerk… De mannen met oranje hesjes, werken veilig, veiligheid met rood wit lint, “Daar gaat ie kijk uit…” De brullende machines, de bomen vallen. Het heet onderhoud… vreselijk jammer. De mannen worden plots ijverig geholpen door slim rekende burgers. Helpende handen, een handje klap… kassa bij de werkers, verlichtende handen doen het zware werk. Alle kleine takken gaan op de bult, maar de dikke boomstammen verdwijnen haastig in de gewone auto of in een aanhanger. Gas geven naar gasvrij stoken… Wordt dit de toekomst?

* Onze sponsors *

Zoeken op deze site

Weerpraat

Zo was het toen

0ude-kerk-zw-klein.jpg

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-17.jpg

Info Website

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bezoekers

We hebben 557 gasten en geen leden online