Home
07-sponsors15.jpg

12-10-2017 Scharnegoutum. Aantallen en diversiteit vogels op plas-dras groeit …. Waren er lange tijd slechts enkele vogels op de plas-dras van de Flearen, nu hebben ze die toch echt in grotere aantallen gevonden. De meest voorkomende soort is wel de tureluur (zie foto, even op klikken voor een duidelijk beeld). De laatste weken ligt het gemiddelde aantal fouragerende vogels dat op de plas-dras gezien wordt zo tussen de 10 en 20. Meestal zie je tureluurs, bergeend, grutto of kievit en ook de witte kwikstaartjes. We houden een lijst bij van de diverse soorten die de plas-dras al hebben bezocht en komen uit op het volgende...

Hier ziet u het totale overzicht: Tureluur, grutto, kievit, scholekster, bergeend, wilde eend, canadese gans, grauwe gans, nijlgans, zilvermeeuw, mantelmeeuw, kokmeeuw, grote stern, blauwe reiger, groenpootruiter, kluut, kraai, roek, ekster, boerenzwaluw, witte kwikstaart, gele kwikstaart, spreeuw, mus, koolmees en merel.

Op een zeker moment moment telde ik 12 tureluurs, de bergeend is er regelmatig (voorheen het paartje, nu alleen het mannetje, dus vrouwtje op de eieren?) evenals de witte kwikstaart en meeuwen. De boerenzwaluw zal, nadat er jongen in het nest zijn, veel vaker insecten komen vangen vlak boven de waterlijn. Al meerdere keren waren er kluten op de plas. De andere genoemde soorten zie je af en toe. Wat de diverse eendensoorten betreft, deze zullen niet vaak op de plas zijn omdat ze vanwege de geringe waterdiepte, niet kunnen grondelen. Er staat maar een paar centimeter water. Dit is niet erg omdat de Zwette evenals de waterpartijen in de Flearen wel voorzien in wat dieper water.

We verwachten wel dat de aantallen vogels zullen blijven toenemen, vooral wanneer bij aanhoudend zomerweer het boerenland droog en hard zal worden waardoor het aantal insecten daar erg afneemt. Ook is het voorspelbaar dat de plevieren nog gaan komen, zoals o.a. de goudplevier, de watersnip (vorig jaar al aanwezig) en de kleinere bontbekpleviertjes.

Het wachten is ook nog op de kikkers die je in de plassen hoort en ziet, maar nog niet op de plas-dras. Nieuwsgierig is ook of er visjes in het water zullen komen wat mogelijk is omdat vogels het vissenbroed aan hun poten kunnen meenemen.

We houden U op de hoogte

Namens het Stiftingsbestuur,

Jan Luimstra

 

 

* Onze sponsors *

Zoeken op deze site

Weerpraat

Zo was het toen

foto 26-ad.jpg

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-61.jpg

Info Website

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bezoekers

We hebben 957 gasten en geen leden online