Home
23-sus.jpg

Scharnegoutum 20-04-2017 Is de boer voor Friesland nog geliefd? Het romantische beeld is veranderd en daar weet Alberdien uit Hommerts intussen ook alles van. Bij Olke Jongsma in Texas gaan vele kalfjes meteen naar de markt, melk wordt gemolken en het land lijkt bestolen.

In de weilanden van Scharnegoutum is het beeld niet veel beter. Het is stiller. In de weilanden grazen soms nog koeien, en verder is het gras heel erg groen. In onze landstreken is nog een bijzondere boer actief. Het is Pieter de Boer uit Scharnegoutum.  Als mollenvanger zou Pieter weten wie er op de kop van de mol heeft gepoept, want hij weet veel over het leven van de mol. Met zijn unieke verhaal  gaan we op zoek. Want wie is hier de mol? Zijn wroeten in de molshoop is een bijzondere bijverdienste. Mollen vangen. De huid van de mol, zijn vacht is helaas niks meer waard, maar het werk is nog wel belangrijk en is een leuke hobby geworden. Zonder mollenvanger heeft de boer een probleem. Pieter begon al op vijftien jarige leeftijd en leerde van vader op zoon. In de voetsporen van zijn vader ging hij verder. Pieter hield van het land, de natuur, en het vee. Moest al vanaf 14 jarige leeftijd bij de boer veel werk verzetten. “landwerk, dat is veel skreppen en arbeidzje”, van vroeg tot in de avond laat. Toen de mens als robot werd gezien… In de Doarpsomropper leest u meer over Pieter die vooral actief is boven de grond en hij volgt de mol. De mol opereert alleen onder de grond en verzet ook heel veel werk. Lange gangen worden gegraven. 

Ons dorp in 2014

scharnegoutum-61.jpg

Info Website

Algemene informatie: 
De website van Scharnegoutum (www.skearnegoutum.nl) is de officiële dorpssite van Doarpsbelang Skearnegoutum. Deze site, die dagelijks ruim 210 bezoekers trekt, wordt onderhouden door de vrijwilligers van de Mediagroep Scharnegoutum. Dit is een van de werkgroepen van Doarpsbelang Skearnegoutum. Het doel van de Mediagroep is om inwoners van het dorp en andere geïnteresseerden zo actueel mogelijk te informeren over het dorp, de voorzieningen, verenigingen en bedrijven.

Directe samenwerking:
Met medewerkers van Face-book skearnegoutum en de medewerkers van de Doarpsomropper die maandelijks in druk verschijnt. Ook is er een nauw samenwerkingsverband met Dorpshuis  “It Swettehûs”.

Sponsoren:
Om de kosten van het in stand houden van www.skearnegoutum.nl te dekken, worden Sponsors gevraagd. Voor een bijdrage vanaf € 25.00 staat uw bedrijf bij de site volop "in the picture".
Sponsor worden. Heeft u interesse ? Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.


©Copyrights:
Onze site wordt met veel zorg en inzet geredigeerd. Vrijwel dagelijks zijn de redacteuren aan het werk om de bewoners van Scharnegoutum zo goed mogelijk te informeren. De complete redactie van de Mediagroep doet dit alles op geheel vrijwillige basis.

Het staat u vrij om teksten van onze site te halen en die voor eigen, niet commerciële doeleinden te gebruiken.

De meeste foto’s op de site worden gemaakt door de eigen redactie leden. 

Mediagroep secretariaat:
Postadres: W. Santemastrjitte 6, 8629 PR Skearnegoutum.

Meewerken aan nieuws?
Heel graag, help mee... Ook u kunt tips of informatie uit het dorp doorgeven, bel of mail ons gerust:

Kopij Mediagroep:
Kopij aan de redactie kan gestuurd worden naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  

Denktank-Mediagroep: Met ideeën/vragen/klachten over de media van Scharnegoutum kunt u terecht bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Bezoekers

We hebben 432 gasten en geen leden online